Maak kennis met Geoffrey van Troost, eigenaar van Bouwkundig Adviesbureau Lamminsvliet

Ik ben in Zeeuws Vlaanderen geboren en getogen. Als kleine jongen dacht ik al: “het is hier geweldig, maar we zouden zóveel mooier kunnen wonen.” Waarschijnlijk begon daar al mijn fascinatie voor architectuur.

Als bouwkundig ingenieur bouw ik als het ware een brug tussen alle partijen die meewerken aan de totstandkoming van een object, zoals een woning, een bedrijfspand of een vakantiehuis. Of het nu gaat om een aanbouw, een verbouwing of complete nieuwbouw, het is belangrijk om iemand te hebben die het project kan managen vanaf het allereerste ontwerp, tot en met de finishing touch.

Samen het plaatje compleet maken

Alles start bij de opdrachtgever. Die heeft een lijst met wensen en eisen waaraan het pand zou moeten voldoen. Misschien heeft hij zelfs al een plaatje in zijn hoofd. Vanuit mijn kennis en ervaring help ik om dit beeld compleet en kloppend te maken.

“Mooier wonen hoeft helemaal niet duurder te zijn”

Mijn missie is om een ontwerp te maken dat helemaal past bij de eigenaar. Bouwkundig tip top in orde, met alle gewenste functionaliteiten en de eigenheid en uitstraling die je hart een sprongetje doet maken. En weet je, als je van tevoren goed uitdenkt wat je wilt, dan hoeft mooier wonen ook helemaal niet duurder te zijn. Het is allemaal een kwestie van goed voorbereiden en de juiste dingen doen.

Alles draait om doorvragen. Vanuit mijn kennis en ervaring kan ik mensen challengen, de vraag achter de vraag stellen. Wat is het doel van het pand, welke rol speelt elke specifieke ruimte, welke functies zijn essentieel, is wat je wilt echt nodig, hoe verhouden de ruimtes zich tot elkaar en welke rol spelen zaken als licht en temperatuur? En net zo belangrijk: wat moet het uitstralen, hoe wil je dat het voelt?

Op basis van in de input van de opdrachtgever zoeken we ook een aantal referentieprojecten om nog beter een beeld te krijgen van de gewenste stijl en uitstraling.

3D en VR technologie

We kunnen zelfs nog een stapje verder gaan. Want een schets of bouwtekening lezen is voor mij gesneden koek, maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Dankzij moderne technologie kunnen wij het ontwerp volledig tot leven wekken. Bijvoorbeeld met 3D-visualisaties, of zelfs met VR-technologie, waardoor je virtueel door je eigen huis kan rondwandelen al voor er nog maar één steen is gelegd. Op die manier kan je fysiek testen of het ontwerp voor je werkt en welk gevoel het oproept. Zo kun je nog tijdig dingen aanpassen, die je vooraf niet opgevallen waren. En als we alles helder hebben, kunnen we starten met het ontwerp.

“Als je beknibbelt op het ontwerp, laat je zoveel mooie kansen liggen”

Praktische uitvoerbaarheid

Het concept moet kloppen. Qua stijl, maar ook qua inrichting moet je elk detail goed doordenken. Daarbij gaat het ook om dat wat niet direct zichtbaar is. Geloof het of niet, maar als een trap niet goed is ontworpen, dan voel je dat er iets niet oké is, elke keer dat je hem gebruikt.

Een ontwerp kan op zichzelf schitterend zijn, maar je moet het natuurlijk wel in de praktijk soepel kunnen realiseren. Ik heb jarenlang bij aannemers gewerkt, en toen al ontdekte ik dat er tijdens de bouw altijd tegenvallers, obstakels en onmogelijkheden opduiken. Op papier lijkt het allemaal te kloppen, maar de praktijk is vaak weerbarstiger.

Tijdens het hele traject houd ik de vinger aan de pols. Ik ga regelmatig langs op de bouwplaats en werk nauw samen met verschillende aannemers. Iedereen werkt op zijn eigen manier en het is belangrijk om hiermee al bij het ontwerp en de technische uitwerking rekening te houden. Ik ben als het ware de brug tussen de theorie en de praktijk.

Regelwerk

Bij nieuwbouw, verbouw of aanbouw komt veel regelwerk kijken. Niet alleen qua ontwerp, maar denk bijvoorbeeld ook aan regels voor wat betreft de ruimtelijke ordening, het aanvragen van vergunningen, etc. Als bouwkundig adviseur kan ik de opdrachtgever alle zorgen uit handen nemen. Ik weet de weg in alle wet- en regelgeving, heb de juiste contacten bij gemeente en instellingen en ik ken de markt. Dat zorgt ervoor dat het proces van begin tot eind een stuk efficiënter verloopt.

Snel en efficiënt

Als opdrachtgever wil je weten waar je aan toe bent. Daarom voer ik vanaf begin tot eind een strak projectmanagement. Vooraf maken we een plan waarin alle stappen van het project duidelijk in kaart zijn gebracht. Wat moet er gedaan worden, door wie en tegen welke kosten. Op die manier weet iedereen waar hij aan toe is. Ook tijdens het project ben ik het aanspreekpunt voor alle partijen en houd ik vinger aan de pols. Ik zit kort op de bal, werk snel, flexibel en houd persoonlijk regie op het hele proces. Dat maakt het proces efficiënt en geeft de opdrachtgever de rust en het vertrouwen dat alles onder controle is.

Netwerk van professionals

Ik woon en werk al mijn hele leven in Zeeuws Vlaanderen, dus inmiddels weet ik precies bij wie je waarvoor moet zijn. Mocht er specialistische expertise in het project nodig zijn, dan heb ik een heel netwerk van beproefde professionals tot mijn beschikking. Van bouwfysicus tot constructeur, van interieurarchitect tot tuinarchitect.

Ook adviseer ik vaak in het aanbestedingstraject voor een geschikte aannemer. Zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt en je bij offertes geen appels met peren vergelijkt. Soms is al voor de ontwerpfase al duidelijk wie het gaat uitvoeren. Ook dat is goed om te weten. Elke aannemer heeft zijn eigen manier van werken en dan is het fijn als ik daarmee al bij het ontwerp rekening kan houden.

Mijn werk geeft enorm veel voldoening. Dit is wat ik van jongs af aan heb gewild. Mensen helpen aan hun droomhuis en tegelijkertijd meebouwen aan een mooier straatbeeld. De wensen van mijn opdrachtgevers vertalen in een uniek ontwerp dat esthetisch en bouwtechnisch helemaal klopt en gegarandeerd praktisch uitvoerbaar is. Dat is toch fantastisch?

Hebt u ook plannen voor verbouw, aanbouw of nieuwbouw? Bent u nieuwsgierig hoe uw woning of bedrijfspand beter kan aansluiten op uw persoonlijkheid, plannen en wensen? Ik denk graag met u mee. Bel mij gerust eens vrijblijvend, of laat een berichtje achter via dit formulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact op.

Graag tot ziens!

Projectoverzicht