Huis bouwen kosten

Het bouwen van een huis is een zeer belangrijke en grote investering. Toch heb je als opdrachtgever een grote invloed op de uiteindelijke kosten van een nieuwbouw. Tijdens de ontwerpfase en de bouw zul je geconfronteerd worden met tientallen opties en keuzes, die invloed hebben op de uiteindelijke projectprijs en de opleverkwaliteit. Correcte en goed onderbouwde beslissingen nemen is dus cruciaal om het maximale uit je investering te halen.

Primaire kosten voor het bouwen van een nieuwbouw

De uiteindelijke investering voor een bouwproject hangt af van talloze factoren, deze factoren worden grotendeels in de ontwerpfase bepaald. Hieronder volgen een aantal onderwerpen waar jij, als opdrachtgever, dus veel invloed op hebt:

Bouwmethode: de bouwmethode is één van de meest invloedrijke factoren op de uiteindelijke kostprijs van het bouwen van een nieuwbouw. De bouwmethode kan ook een grote invloed hebben op de termijn voor de oplevering. Een prefab bouw zal veelal veel eerder worden opgeleverd dan een nieuwbouw dat volgens de klassieke bouwmethodes wordt gebouwd. 

Afwerking: er kan gekozen worden voor een basiskwaliteit van de afwerking met sobere materialen zoals kunststoffen, maar er kan ook gewerkt worden met luxueuze materialen zoals geïmporteerd Italiaans marmer. Uiteraard zit er veel verschil in de kosten van deze verschillende afwerkingen. Het is goed mogelijk dat dezelfde wens qua afwerking kan worden behaald met een ander materiaal. Een adviseur kan hierin prima ondersteunen door de uitgebreide kennis.

Oppervlakte: de oppervlakte van de te bouwen woning heeft uiteraard ook invloed op de uiteindelijke prijs. Het verband tussen de totale kosten en de oppervlakte van de woning is echter niet lineair. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer de prijs per vierkante meter zal dalen.

Aannemer: ook de aannemer en zijn prijzen hebben een grote invloed. Kies je voor een aannemer met een hogere projectprijs of uurtarief, dan zal de investeringsprijs van de bouw hoger uitvallen. Maar als deze aannemer gespecialiseerd is in een bepaalde bouwmethode en daardoor sneller werkt kan de uiteindelijke prijs lager zijn.

Bouwgrond: de oppervlakte, de ligging en de kwaliteit van de bouwgrond zullen ook een significante invloed hebben op de kosten van het vastgoedproject. Zeker als er negatieve externe factoren zijn zoals geluidshinder of een afhellende ondergrond, die waterpas moet worden gemaakt.

Meer waarde uit je budget halen

Er moeten talloze keuzes gemaakt worden wanneer je start met de bouw van een nieuw huis. Als er een beperkt budget is, is het van belang dat je opties kiest die de meeste waarde aan het nieuwe huis toevoegen. 

Door een beroep te doen op een expert met de nodige ervaring en kennis op dit vlak kun je gerust slapen. Met het juiste advies maak je de juiste keuzes en haal je de maximale waarde uit het budget. Lamminsvliet is de ideale partner om een passend advies te geven om jouw bouwproject werkelijkheid te maken.

Nieuwbouw Architectuur

Een zeer interessante investering die je kunt doen, is het bouwen van een nieuwbouwwoning. Vaak weet je al ongeveer wat je wilt, maar heb je nog geen duidelijk en uitgebreid beeld van hoe de architectuur van je nieuwbouwproject eruit zal zien.