Checklist oplevering nieuwbouw, aanbouw en uitbouw – professionele begeleiding bij de oplevering

Wanneer de werkzaamheden zijn voltooid, wordt het werk opgeleverd. Juridisch gezien vormt de oplevering het einde van het werk. Hoe controleer je of het werk juist is uitgevoerd en goed wordt opgeleverd? Controle door een professional is sterk aan te raden. Deze controleert de kwaliteit van de opgeleverde werkzaamheden. Met plezier voeren wij de checklist bij de oplevering van nieuwbouw voor u uit. Dan weet u dat het goed zit.

Waar moet je op letten bij de oplevering van nieuwbouw?

Yes! De bouw van uw nieuwbouwwoning is eindelijk klaar! Of de aannemer heeft de verbouwing of aanbouw eindelijk afgerond. De oplevering is het moment dat u samen met de aannemer controleert of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd zoals afgesproken. Dit is het moment dat u onvolkomenheden en gebreken nog kunt aankaarten bij de aannemer.

Na de oplevering, ondertekenen u en de aannemer het proces-verbaal van oplevering. Dit is het document waarin u verklaart dat alles in orde is. U kunt nog wel gebreken noteren op dit opleveringsrapport. De aannemer moet deze gebreken binnen 3 maanden na het ondertekenen herstellen.

Na het ondertekenen van het proces-verbaal van oplevering, is de aannemer niet meer aansprakelijk voor zichtbare gebreken, met uitzondering van de genoteerde gebreken. De aannemer is wel aansprakelijk voor niet-zichtbare gebreken.

Oplevering door een bouwkundige

U begrijpt dat de oplevering een kritisch punt is in het gehele (ver)bouwproces. Het is belangrijk dat het (ver)bouwproject goed wordt gecontroleerd, om niet achteraf voor verrassingen te komen staan. Een kritisch oog van een bouwkundig expert kan u hierbij helpen. Dan bent u ervan verzekerd dat de oplevering juist verloopt, en de woning volgens alle afspraken, zonder onvolkomenheden of gebreken wordt opgeleverd door de aannemer.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten op een checklist:

 • Lopen alle kranen en toiletten netjes door?
 • Is het kitwerk netjes gedaan?
 • Doet alle elektra het naar behoren?
 • Zijn de stopcontacten op de aangegeven plekken geplaatst?
 • Zijn de plafonds goed afgewerkt en geïnstalleerd?
 • Liggen de vloeren recht?
 • Is het hang en sluitwerk in orde van ramen en deuren?
 • Zijn alle installaties aanwezig, goed geïnstalleerd en werkend?
 • Is het stuc- en metselwerk netjes gedaan, gevoegd en afgewerkt?
 • Is het dak juist gelegd, zonder (mogelijk) lekkages? Dit is met name een belangrijk punt bij het plaatsen van zonnepanelen.
 • Sluiten de dakpanelen netjes op elkaar aan?
 • Zijn er nog andere gebreken of onvolkomenheden zichtbaar?

Een bouwexpert weet waar te kijken en merkt gebreken en onvolkomenheden direct op. Wij komen voor u op en zorgen dat de zaken bij de oplevering goed worden geregeld.

Bouwcontrole tijdens (ver)bouw

Als wij betrokken zijn bij de nieuwbouw, aanbouw of verbouw van uw woning of commerciële ruimte, is de controle van de werkzaamheden en de checklist bij de oplevering standaard onderdeel van het pakket.

Dan contoleren we wekelijks de werkzaamheden. We checken of alles volgens afspraak gebeurt en controleren op eventuele tegenstrijdigheden of fouten. Deze kunnen dan vroegtijdig worden opgemerkt en hersteld, om eventuele vertraging en kosten van het project door fouten en tegenstrijdigheden, te minimaliseren.

Download onze professionele checklist gratis 

Benieuwd welke punten er onderdeel zijn van de checklist bij een oplevering van een nieuwbouw? Download dan nu onze professionele checklist gratis.

Hierin ziet u alle punten die belangrijk zijn bij de oplevering van uw nieuwe thuis. Door de PDF te downloaden kunt u zich ook alvast oriënteren wat u van Lamminsvliet mag verwachten of welke punten u zelf echt dient mee te nemen in de oplevering.

Daarnaast vindt u ook meer informatie over de 5%-regeling en leest u wat u kunt doen wanneer er gebreken na de oplevering aan het licht komen.


De experts van Lamminsvliet helpen u graag met een checklist oplevering nieuwbouw, aanbouw en verbouw. Wij nemen deze taak uit uw handen en zorgen ervoor dat u een perfect afgewerkte woning krijgt, met minimale zorgen en stress voor u gedurende het proces.

Ben u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.